NIET en de Ander

Citaat:

‘Goed in je vel zitten’ vind ik een prachtige omschrijving voor een gezonde verhouding tussen lichaam en geest – eigenlijk tussen voelen en denken. Een dergelijke gezonde verhouding hebben we grotendeels te danken aan de interactie met onze ouders, maar de vorming van onze identiteit en de daarin besloten afstemming op ons lichaam vindt natuurlijk ook plaats buiten het gezin. Heel vroeg in de ontwikkeling komen er andere figuren bij naar wie kinderen opkijken en van wie ze beelden en woorden gaan overnemen. Bij uitbreiding hoeven dat zelfs geen figuren van vlees en bloed te zijn; we nemen beelden en woorden over die de ruimere buitenwereld ons aanreikt of opdringt – wat ik in dit boek ‘de Ander’ noem.’

Citaat:

‘Het gevaarlijke van ideologische vervreemding is haar onzichtbaarheid. Het dominante bestel waarin wij leven is zo dominant dat we het niet meer beseffen; het bepaalt ons werkende leven, ons relationele leven, ons onderwijs, onze ontspanning. Groei is overal het doel. Investeren doen we zelfs in onze relaties; kinderen moeten ‘ondernemer van zichzelf’ worden; hobby’s zijn iets voor bejaarden, in mijn vrije tijd zet ik prestaties neer waarmee ik mezelf kan neerzetten op sociale media. En vooral: de huidige vervreemding bepaalt de manier waarop we met ons lichaam omgaan.’

Citaten uit:
Intimiteit
Paul Verhaeghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.