De BETTER-CASE is een onderzoeksidee.
Veel aandacht is er in de maatschappij voor business cases. Dat lijkt belangrijk en dat is dat ook. Maar wel context gebonden.
De belangrijkste zaken in het menselijk leven zijn relaties. Daar is echter nauwelijks of geen business case bij. Maar wel een BETTER-CASE. Aandacht, liefde, samen dingen doen. In geld uitgedrukt kost het niets, maar die zaken zijn wel het feitelijke belang.
Basisonderwijs in Nederland lijkt gratis, maar is dat natuurlijk niet. De overheid financiert dit onderwijs via een business case. Belastingen en salarissen vervullen daarbij een sleutelrol.
Maar is het doel van onderwijs die business case? Die salarissen van leerkrachten en de andere kosten? Natuurlijk niet.
Waarom steken wij dan geld in onderwijs?
Omdat er een heel duidelijke BETTER-CASE is. Namelijk het feitelijke doel van het onderwijs: het geluk van kinderen, hun competentie ontwikkeling en het leggen van een basis voor maatschappelijke deelname. Als business case heeft onderwijs geen recht van bestaan.
Bij een commercieel bedrijf is de business case van doorslaggevend belang. Dan is een positief financieel resultaat een doel.
Dan nog spelen er elementen van een BETTER-CASE en soms heeft de BETTER-CASE prioriteit.
Voor een goed beeld, vraag je bij activiteiten dan af wat de BETTER-CASE is. De antwoorden maakt de zin van de activiteiten duidelijker.