Pitch Niet

Ik maak mij al 45 jaar zorgen over het klimaat. En ik verbaas mij over mijn eigen gedrag: waarom pas ik mijn gedrag niet meer aan? Waarom zit er geen groei in mijn persoonlijke ontwikkeling?

Wat mij betreft: ik zit vast in patronen van een liefdevolle omgeving. Mijn vrouw, mijn kinderen, mijn activiteiten. Alles gaat al lang mee en kent zijn eigen warmte. Dan blijkt het in de praktijk verrassend moeilijk om bij vaste relaties en patronen mijn gedrag te wijzigen.

Een voorbeeld. Ik probeer vegetarisch te leven om zo vleesconsumptie te vermijden en daarmee de co2 uitstoot te beperken en de diervriendelijkheid te bevorderen. Maar het gaat maar langzaam om zo vegetarisch te koken dat het ook makkelijk, snel en lekker is. Het oude patroon is aardappelen, groeten, vlees en daar was ik op gesteld. Mijn vrouw wil best met mij meedoen, maar heeft ook haar eigen biografie. Zij is een slagersdochter. Ik vind kip echt lekker. Onze spijsvertering heeft moeite met een vegetarisch dieet en ons gemoed ook. Onze kinderen lachen ons uit en nodigen ons uit voor hun barbecues. Wij gaan natuurlijk wel. Lekker consequent.

Ik heb dus vaak zwakke knieën, naar mijn idee. Mijn omgeving helpt mij daar niet bij. Die omgeving zit vast op oude patronen, die ik zelf ook lief heb. Patronen, waar ik mij beslist goed bij voel, maar die vanuit klimaatoogpunt NIET goed zijn.

Daarom heb ik de Stichting NIET opgericht. De stichting gaat mij helpen om wegen te vinden een meer consequent ecologisch leven te leiden in een liefdevolle omgeving. De Stichting vertegenwoordigt mijn superego, mijn Uber-ich. Als voorzitter van de Stichting moet ik mij houden aan de doelstellingen van de stichting.

De stichting werkt met drie methodes:
– Het NIET principe: onderzoek jouw keuzes ook vanuit de positie NIET. Gewoon iets NIET doen is zo gek nog niet.
– De Better Case: elke relatie of organisatie heeft een business case en een better case. Zonder verantwoordde Better Case ontaardt elk zakelijk handelen in amorele business case.
– Het GiDZ concept: dat staat voor Goed Idee Doe Zelf. Klaar met vergaderen en twijfelen als geruststelling voor het niet handelen.

De stichting past mij naadloos. Ik kan zo mijn persoonlijke verantwoordelijkheid deels buiten mij leggen. De stichting is ook een soort practical joke. Er wordt veel om gelachen. Grappen over het begrip NIET liggen voor de hand. De stichting is misschien een uiting van een soort tegencultuur in een wereld, die meent dat alles moet kunnen. Een filosofische zoektocht met als doel een aangepast warm bad.

De stichting wil er ook voor anderen zijn. Dus laat weten als je het leuk vindt om experimenten te doen met het begrip NIET in je eigen leven. Of als je de Better Case van je activiteiten wilt onderzoeken. De tegenprestatie komen wij altijd uit. De stichting heeft een sluitende business case dus kan zich volledig richten op haar Better Case. In geldtermen is ondersteuning van de Stichting gratis, maar wij doen alleen NIET in ruil voor jouw iets. Wij zijn wel NIET maar niet gek!

Foto: www.eventplanner.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.