#Wel-van-#Niet: the sky the limit

Hoe spreek ik over #Niet? Terwijl de ecologische problemen om ons heen groeien, is er geen groeiende aandacht om #Niet als een van de alternatieven serieus te nemen. Het #Wel-van-normaal domineert; regeert tamelijk monomaan.

Spreek ik over #Niet? Het voelt als een contradictio in terminis, een tegenstrijdigheid in de begrippen. De tegenstelling tussen de begrippen #Spreken en #Niet. Een mens kan #Niet #niet spreken.

Bij het spreken over #Niet, kan het gaan over de toegevoegde waarde van #Niet. Anders gaat het mogelijk over niets in plaats van #Niet. Terwijl de waarde zit bij het #Wel-van-#Niet.

Maar als het ook bij #Niet over haar #Wel moet gaan, wat is dan het verschil tussen de #Wel-van -#Niet en de #Wel-van-normaal?

Maar stel, gewoon als gedachten experiment. Stel, als de #Wel-van-#Niet welzijn betekent. Welzijn voor de aarde als totaal in plaats van voor een paar mensen als uitverkorenen. Als het #Wel-van-#Niet de lucht zuivert en vervuiling tegen gaat. Als het #Wel-van-#Niet mensen zonder plastic in hun kracht zet. Zoiets. Als gedachten experiment.

Bij het spreken moet het woordgebruik helder zijn. Het #Wel-van-#Niet, daar moet het over gaan.

Over #Niet valt weinig te zeggen. Dat is zowel haar intrinsieke kracht als haar zwakte van weinig woorden. Des te meer kun je spreken over het #Wel-van-#Niet. Dat is zowel het gevaar als de uitdaging van #Wel-van-#Niet. Want voor je het weet vervalt het #Wel-van-#Niet onder de culturele druk tot de #Wel-van-normaal voor de zon weer onder gaat. Terwijl voor de uitdaging the-sky-the-limit kan zijn.

The-sky-the-limit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.